Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

De invloed van het ritme van de maan op jou en mij

Ik wil even beginnen met een leuk weetje. Nee, zeker geen nieuwe kennis voor jou, maar wel iets waarbij je deze week zeker weten niet hebt stilgestaan. En daar is het vandaag tijd voor! Elke week is er namelijk een MAANdag, de dag van de week die vernoemd is naar het mooiste en mysterieuze hemellichaam waar ik deze blog aan heb gewijd. En afgelopen nacht was de maan vo, magisch, rond en romantisch zoals velen hem graag aan de hemel zien prijken.

De Kracht van de Maan

Maar onder deze ‘Koningin van de Nacht’ liggen vaak veel mensen rusteloos te slapen, te woelen en heftig te dromen. Kijk eens of jouw collega’s vandaag ook geen werklust hadden of snel geïrriteerd waren? Had je gisteren heel erg de behoefte om alleen te zijn? Of juist vanavond? Of sta jij juist vanavond voor jouw 10 vriendinnen op dansvloer te dansen en kan de energie niet op? De kans is namelijk groot dat dit komt door ‘volle maan’.

Dit prachtige hemellichaam - noch planeet, noch ster – dat sinds mensenheugenis symbool staat voor vrouwelijkheid, heeft namelijk meer invloed op ons dan dat we denken. Met slechts een aantal graden zet de maan elke dag ogenschijnlijk veel verandering in gang.

De schoonheid van dit 455 miljard kleine zusje van de aarde heeft power genoeg om de cyclus van eb en vloed aan te sturen. Ze wordt het ‘kleine zusje’ van de aarde genoemd, omdat ze wel veertien keer zo klein is als de planeet waarop wij met zijn allen flaneren. Echter, ze mag dan wel klein zijn, haar aantrekkingskracht is echt even groot! Met haar 152 miljoen vierkante kilometer aan oppervlakte, trekt ze dag in dag uit het touwtje met de aarde. 


"De Koningin van de Nacht." 

Met haar onmiddellijke effect op het tij is het niet onwaarschijnlijk dat ons lichaam en emoties ook reageren op de stand van de maan. We bestaan immers ook voor meer dan zeventig procent uit water!

De uitwerking van de maancyclus op ons, menselijke wezens, is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Zo wordt er een piek waargenomen in het aantal geboortes als de maan rond is, wordt de aanmaak van het slaaphormoon prolactine verstoord, is er sprake van meer geweld en plegen mensen meer inbraken bij volle maan. Ook wordt wel beweerd dat chirurgen vroeger weigerden te opereren bij volle maan vanwege een verhoogd risico op bloedverlies. En zelfs zeedieren laten  hun paringsgedrag of vertrek beïnvloeden door de stand van de maan. Bizar? Nou, eigenlijk niet!

Eeuwen geleden leefden de mensen van nature volgens het ritme van de maan. Zo vertelde de stand van de maan het moment om te zaaien, te oogsten, maar ook het moment om te komen en om te gaan. En toevallig of niet, de overeenkomst tussen de cyclus van deze vrouwelijke serene bol en die van de vrouw is overduidelijk. Niet alleen de duur van 29,5 dagen, maar ook de wisselende stemmingen tijdens de menstruatie heeft veel gemeen met het gedrag van mens en dier bij volle maan.

"Toch wijzen niet alle neuzen dezelfde kant op." 

Toch wijzen niet alle neuzen dezelfde kant op. Veel natuur- en sterrenkundigen geloven niet in deze ‘mythes’, zoals zij ze noemen. Een effect van de stand van de maan op onze gemoedstoestand of wellbevinden is er volgens hen niet. Toch blijft er één mysterie dat deze wetenschappers maar niet kunnen bevatten: de duidelijke overeenkomst van de maancyclus met de menstruatiecyclus van de vrouw. Tijd dus om opnieuw alle gedane onderzoeken opzij te schuiven en te beginnen met een schone lei. Misschien moeten ze eens beginnen met het onderzoek tijdens Nieuwe Maan ;). Op naar de vier belangrijkste maanstanden!

Mind the Moon

De verschillende maanfasen zijn gedefinieerd op basis van de stand van de maan ten opzichte van de aarde en de zon. We spreken van een Nieuwe of Donkere Maan als de maan voor ons niet zichtbaar is. Dit bekent overigens niet dat zij er niet is. Wat je niet ziet bestaat niet', gaat dus wederom niet op!! De maan die uit zichzelf geen licht geeft, wordt alleen op dat moment niet beschenen door de zon. Daarna groeit de maan van een kleine sikkel uit tot een volle maan. Deze periode van transformatie heet Wassende Maan. We spreken van Volle Maan als de verlichte helft van de maan samenvalt met de naar de aarde toegekeerde helft. De maan is dan maximaal verlicht te zien. Na de volle maan, wordt zij steeds weer kleiner. Deze periode heet Afnemende Maan.

Nieuwe Maan:
Deze vier dagen durende periode kan worden beschouwd als een soort adempauze. Deze maan is het minst krachtig en creëert de uitstekende omstandigheden om nieuwe plannen te maken, om nieuwe dingen te ondernemen en om goede voornemens te beginnen.

Dit moment is zeer geschikt om naar binnen te keren, te mediteren, te reflecteren en te vertragen.

Bijbehorende Asana: child pose.Wassende Maan: Dit is de periode gedurende twee weken na Nieuwe Maan. Het is een tijd van groeien, van opbouwen, versterken en om in je kracht te gaan staan. Onderzoek jouw gemaakte plannen en ideeën van tijdens de Nieuwe Maan en laad op, vernieuw en trek je dingen naar je toe. Het is een tijd van actie en van inademen.

Deze periode is uitermate geschikt voor actie, voor sport en gezondheid. Voor het (op) bouwen aan jezelf en versterken van lichaam en geest.

Bijbehorende Asana’s: Halvemaanhouding, Mountain Pose.

De halvemaanhouding zorgt voor zelfvertrouwen, voor kracht en balans. De berghouding zorgt voor een sterk en stabiel gevoel.Volle Maan: De Volle Maan is een grote heldere, lichte bol die opkomt en waarvan je twee dagen voor en twee dagen na deze maanstand het effect kan voelen en ervaren. De kracht van de maan bereikt het hoogtepunt. In deze periode, waarin emoties naar boven worden gehaald, is het belangrijk om jezelf ontspanning te gunnen en geen belangrijke beslissingen te nemen.

Volle Maan is uiterst geschikt om een laatste zetje te geven aan de doelen die je graag wilt bereiken, en om jezelf wat (vrije) en ontspannende tijd te gunnen.

Bijbehorende Asana: Kameel

In deze asana open je je borst en keel en maak je los wat vastzit. Het is tijd om even te ontspannen en te laten gaan.Afnemende Maan: Hier is alleen nog de linkerhelft van de maan nog te zien. Ze wordt steeds kleiner en dat betekent een grote schoonmaak. Dit is de periode van rust, van uitademen, van loslaten en reinigen. Stroom samen met de afnemende energie van de maan mee.

Deze maan is uitermate geschikt om af te ronden en om oude denkbeelden los te laten.

Bijbehorende Asana: Kleermakerszit

In deze kleermakerszit is er de mogelijkheid om te reflecteren op de afgelopen maanstanden, om naar binnen te keren. In deze mediteerzitting adem je in wat je niet meer dient en adem je negativiteit uit. Het opmerken van effecten van de standen van de maan op ons welbevinden of leven volgens het ritme van dit prachtige hemellichaam, dat zich altijd vertoont als de nacht ons in haar greep heeft, kan nooit enkel kwaad om eens uit te proberen! Wie weet kom je inderdaad nog eens tot de conclusie dat de mythe bestaat en dat deze volle maan sommige collega’s heeft getransformeerd tot echte lunatics!

En omdat ik de blog ben begonnen met een leuk weetje, sluit ik af met nog twee leuke feitjes om jullie inspirerende brein tijdens deze Volle Maan nog meer te ‘verlichten'.

-      Wist je dat we de maan zien zoals hij er een seconde geleden uitzag? Het weerkaatst zonlicht  - de maan straalt zelf geen licht uit - doet er een seconde over om ons te bereiken. We lopen dus steeds een seconde achter!

-      Wist je dat we veel lichter zijn op de maan? Als je 100 kilogram weegt op de Aarde, zal je slechts 17 kilogram wegen op de Maan, YES!

-      Wist je dat de eerste 'maantoerist' binnekort al de reis naar de oplichtende bol gaat maken? En zo'n 'vakantie' loopt nogal in de papieren! Zo kost een gemiddelde Falcon Heavy lancering 56 tot 87 miljoen euro.

Liefs,
Sophie

Over de auteur: Sophie van Oz. Een Drentse yogi, journalist en zangeres met een bijzondere interesse in (yoga)filosofie die niet zonder haar dieren kan. Instagram: @sophievanoz

De invloed van het ritme van de maan op jou en mij

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ