Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Gloednieuwe (eco) matten in onze studio's!

Een aantal jaar geleden was er maar één soort yogamat en kon je een blauwe of een rode kiezen. Nu kun je kiezen uit talloze matten. Daarom duiken we in deze blog in de wereld van yogamatten. We delen tips en helpen je om een bewuste keuze te maken als het gaat om het kiezen van een yogamat. En we hebben leuk nieuws waar we zelf heel blij van worden: nieuwe yogamatten in de studio’s! 

De yogamat: your sacred space

Voordat we de yogamatten induiken: laten we even stilstaan bij de waarde van je yogamat. Een yogamat is namelijk zoveel meer dan alleen een stuk rubber, kurk of pvc. Het is de plek waar je thuis kunt komen bij jezelf en waar je je kunt verbinden met je adem en met wat er in jou leeft. Daarnaast heeft de keuze van je yogamat niet alleen een impact op jouw yogapractice, maar ook op de wereld om je heen. Een (milieu)bewuste keuze is dus heel belangrijk. 

Welke soort yogamat kies je?

Bij De Nieuwe Yogaschool geloven we dat bewuste keuzes belangrijk zijn. Als het om yogamatten gaat kun je tegenwoordig kiezen uit talloze soorten en maten. Wat de meest bewuste keuze voor jou is, hangt af van je practice, behoeftes en persoonlijke waarden. We hebben de meest gangbare soorten matten voor je op een rijtje gezet: 

Yogamatten van PVC 

De meeste yogamatten zijn van PVC gemaakt. Dit is een materiaal met veel grip en dat is belangrijk als je vijf ademhalingen in Warrior I wilt blijven staan. Matten van PVC gaan erg lang mee. Duurzaam dus. Een nadeel van PVC is dat het doorgaans minder goed is voor het milieu dan 100% natuurlijke materialen. Het goede nieuws? EcoYogi verkoopt matten van PVC 2.0, gemaakt zonder schadelijke stoffen. Doordat de matten vrij zijn van chemische toevoegingen kunnen ze gerecycled worden. Een mooie allround yogamat.

Yogamatten van TPE

TPE is een soort synthetische rubber. TPE is doorgaans wat milieuvriendelijker dan PVC. Matten van TPE bieden nog steeds een goede grip, maar gaan wat minder lang mee dan matten van PVC van dezelfde dikte. Matten van TPE zijn lekker zacht en bijvoorbeeld fijn als je gevoelige gewrichten hebt.

Yogamatten van eco- & natuurlijke materialen

Eco- en natuurlijke materialen komen in verschillende vormen zoals natuurlijk rubber, biologisch katoen en kurk. Vergeleken met andere opties hebben ecomatten vaak wat minder grip op de vloer waardoor het raadzaam kan zijn om er alsnog een PVC mat onder te leggen. Ze zijn vaak wel heel geschikt voor yogi’s die van zweten houden. De matten krijgen namelijk meer grip naarmate ze natter worden. Ze gaan veel minder lang mee dan matten van PVC, maar zijn veruit de meest milieuvriendelijke keuze. 

Tips om het meeste uit je yogamat te halen

Heb je een yogamat gekozen? Dan is het zaak om er goed voor te zorgen. Je kunt nog zo’n fijne yogamat hebben; als je er niet op de juiste manier mee omgaat, heb je minder plezier van je mat. Hier wat tips om het meeste uit je mat te halen: 

Tip #1 Take care of your yogamat

Let op de onderhoudsvoorschriften van je nieuwe yogamat. Voor elk materiaal is dat verschillend. Doorgaans geldt voor je thuispractice: niet te vaak en het liefst met water. Is je mat wat viezer? Gebruik dan een beetje ecologisch schoonmaakmiddel. 

Tip #2 Gebruik je mat op de juiste manier

Sommige matten zijn meer geschikt voor bepaalde vormen van yoga dan andere matten. Gebruik bijvoorbeeld een mat van kurk voor een dynamische yogapractice zoals Bikram of Ashtanga. Of gebruik een wat dikkere of zachte mat voor een meditatieve yogapractice, zoals yin yoga. Een dikke zachte mat in een dynamische yogapractice kan juist problemen opleveren. Voor je balans bijvoorbeeld.


Heb je een mat van PVC? Dan kan het zijn dat die in het begin nog wat glibberig is door het productieproces. Maak je mat stroever door hem vooral vaak te gebruiken. Lekker veel yogalessen volgen dus! 

Tip #3 Berg je mat netjes op

Afhankelijk van het soort yogamat, kan je je yogamat beter niet opvouwen. Dat zorgt voor extra slijtage. Rol je mat in plaats daarvan op met de bovenkant naar buiten. Zo blijft je mat goed liggen de volgende keer dat je je matje uitrolt. Wacht wel even tot je mat droog is als je hem net hebt schoongemaakt. 

Benieuwd voor welke mat wij gekozen hebben?

Het moment dat je een nieuwe yogamat opstapt is altijd bijzonder. Bij DNYS zijn we dan ook supertrots op onze gloednieuwe yogamatten. Sinds kort vind je ze in onze studio’s: de studio yogamatten van EcoYogi
Gloednieuwe (eco) matten in onze studio's!

Terug
DNYS Café | 2024 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ

Login

Wachtwoord kwijt?