Nieuws De Nieuwe Yogaschool | De Nieuwe Yogaschool

Goede voornemens en gebreken van het denken

Op 1 januari nam ik deel aan de klank meditatie bij De Nieuwe Yogaschool. Heel terecht werd tijdens deze bijeenkomst gezegd dat deze dag op zich geen speciale dag was. Je hoeft niet te wachten op een nieuwjaarsdag om het roer om te gooien en het allemaal heel anders aan te pakken. Als je niet teveel ophangt aan de eerste dag van het nieuwe jaar, dan kun je in feite elke dag beslissen dat je jouw leven anders wilt inrichten. Wel zo bevrijdend. En eigenlijk zitten we ook niet vast aan ‘een dag’.

Heb je een goed voornemen? Verander jouw goede voornemen in een ‘goed besluit’ en het is in principe nu meteen gelukt. We leven uitsluitend in het nu. Je kunt niet terug naar het verleden en de toekomst heeft nog niet plaatsgevonden. ‘Nu’ is het enige dat er is. Maar we zijn ons daar niet altijd van bewust.Je herkent het misschien wel. Je ligt ontspannen in savasana op de mat en dan komen daar de gedachten. Wat hij toen zei en hoe jij daarop reageerde, en dat terwijl jij zus had willen zeggen en het zo en zo had moeten lopen. Herinneringen uit het (recente) verleden gaan geregeld met onze aandacht aan de haal. Of we projecteren ze op de toekomst en worden in beslag genomen door af te handelen to-do lijstjes, uit te werken opdrachten en zo meer. 

Herinneringen en projecties zijn beide dagdromen die ons ervan weerhouden om aanwezig te zijn in het hier en nu. Maar, of we ons ervan bewust zijn of niet: ons hele leven ontvouwt zich moeiteloos in de oneindige versheid van ‘dit moment’.

"Woorden doordrenkt van diepe wijsheid, voor wie ze grijpen."

De Indiase Wijze Papaji (H.W.L. Poonja) heeft ‘dit’ ooit zo duidelijk heeft omschreven. Een uitsnede:

“Jij bent dit moment. Introduceer jezelf aan ‘dit’ om voorgoed vrij te zijn. Dit moment is altijd ‘dit moment’. Het zal niet veranderen. Het beste gebruik van dit moment is erin verdrinken. Wees stil. Je bent aan de binnenkant van de binnenkant. Verblijf nergens en doe geen moeite. Het concept van ‘inspanning en oefening’ is gebondenheid.”*

Woorden doordrenkt van diepe wijsheid, voor wie ze grijpen. Volgens de yogafilosofie van Patanjali moeten we eerst vat kunnen krijgen op de bewegingen van het denken, voordat we daadwerkelijk in gelukzaligheid kunnen verblijven.

Gebreken van het denken

In de yoga sutra’s beschrijft Patanjali negen gebreken in het denken, waardoor belemmerende overtuigingen ontstaan: Ziekte, loomheid, twijfel, onzorgvuldigheid, luiheid, wereldgezindheid, waan, falen om een staat van bewustzijn vast te houden en instabiliteit.** Vaak zonder dat we het doorhebben, staan deze belemmeringen in het denken ons in de weg wanneer we voor iets nieuws willen kiezen of onszelf ergens van willen ontdoen. Je eindelijk inschrijven voor dat interessante yogaretreat in Rishikesh, een eigen bedrijf beginnen of een tijdje geen koffie meer drinken. Het kan van alles zijn. Je wilt ervoor gaan maar iets houdt je tegen. 

"Je wilt ervoor gaan maar iets houdt je tegen."
Ontwortelen

Heb jij terugkerende gedachten jou een negatieve zelfbevestiging geven? Een subtiel stemmetje dat tegen je zegt dat het toch niet zal lukken wanneer je voor een verandering wilt gaan? ‘Ik vind nooit een geliefde die bij mij past/betere baan/goed huis.’ Of: ‘Ik heb daar nooit genoeg puf/geduld/geld voor.’

Het zijn belemmerende overtuigingen die je niet nodig hebt. Je kunt jezelf hiervan bevrijden door ze op te sporen en te herkennen. 

"Het doel van dit alles is meer vrijheid en geluk."

Oefening:

Vind een mooi schrift en schrijf hierin op wat voor jou onbereikbare hartenwensen zijn. Ze kunnen klein of groot zijn. Schrijf daarna op waarom ze onbereikbaar zijn volgens jou. Wat vertel jij jezelf? Schrijf alle redenen op. Zo leg je bloot welke belemmerende overtuigingen je hebt.

Als je hiermee klaar bent, onderzoek dan bij jezelf of de redenen wel terecht zijn. Waarom zijn ze specifiek naar jou toegekomen? Schrijf ook dit op. Hierna kun je ze ‘ordenen’.

Welke oorzaken hebben jouw redenen? Komen ze voort uit onwetendheid? Angst om iets of iemand kwijt te raken? Moeten dingen blijven zoals ze zijn? Is het boosheid? Of ben je wellicht bang voor een lijdensweg? Zo creëer je meer inzicht in je overtuigingen en kun je beter beoordelen of ze terecht zijn of wellicht gebaseerd zijn op een illusie. Het doel van dit alles is meer vrijheid en geluk. En dat wens ik jou van harte toe!

Veel liefde,
Emily Mulder

*  Bron: @satya_katiza - instagram
** Bron: Yoga Sutra’s van Patanjali

Over de auteur: 
Emily geeft les in yoga en meditatie (raja yoga, hatha yin fusion) aan professionals, aan huis en bij yogastudio’s in Amsterdam. Hiernaast is zij co-founder van de online chakra test: Buddhi.app
Goede voornemens en gebreken van het denken

Terug
2021 De Nieuwe Yogaschool | Algemene voorwaarden | Privacy | FAQ